www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Sverige - Krona (SEK) den 26 aug 2014

Sedan några år tillbaka är coach surfing ett vedertaget begrepp i Sverige men house-sitting är inte lika vanligt. Det innebär att du kan undvika dyra hotellkostnader och istället se efter någons hus under tiden de själva är ute och reser.

Till skillnad från coach surfing där du bor hos någon som själv är hemma innebär house-sitting att du ensam tar hand om boendet. Upplägget varierar men kortfattat kan man förklara det så här:

Du vill hitta ett boende till en resa du planerar om några månader. Du går in på en förmedlingssida för house-sitting och hittar en person som vill att någon håller koll på dennes boende under tiden hen är bortrest. Ni kommer överens om villkoren och vips så har du ett helt gratis boende under din resa! 

Det låter ju inte helt dumt men vad ska man då tänka på innan man ger sig in i detta?

Kom överens om villkoren innan du åker iväg. Sidorna som erbjuder denna förmedling sätter inte villkoren i varje enskilt fall utan det sköts av de involverade parterna. Kolla med personen vad denne förväntar sig av dig under tiden du bor i huset eller lägenheten. I vissa fall kanske ägaren har husdjur som ska tas hand om eller en trädgård som ska skötas på ett visst sätt. Om ni kommer överens om allt innan blir det en roligare upplevelse för dig när du väl är där.

Var flexibel. Utbudet av möjliga boenden är givetvis inte lika stort som utbudet av hotell. Därför är det bra om du kan vara flexibel och istället bestämma dig för vissa månader som du kan tänka dig att resa. Detta kombinerat med att du väljer mellan flera olika destinationer gör att utbudet ökar markant.

Bygg upp en stark profil. Genom att ge husägarna en tydlig beskrivning av vem du är och vilken erfarenhet du har ökar du chansen att bli vald. Om du vill åka till populära resmål kommer konkurrensen att vara stor så se till att ha en stark profil som ger dig en fördel gentemot andra sökande. Kanske har du stor erfarenhet av husdjur eller att sköta en trädgård? Fyll på med alla relevanta erfarenheter!

Kolla upp dina försäkringar. Precis som jag var inne på i min artikel om att hyra i andra hand när du är ute och reser gäller det att du har full koll på din försäkring. Vad gäller när du bor i någon annan persons bostad och vad har hen för egna försäkringar? Kolla upp allt innan så är du förbered när oanade situationer dyker upp.

Några sidor som förmedlar tjänsten

MindMyHouse
TrustedHousesitters
HouseCareers

Det återstår att se om house­-sitting blir populärt i Sverige eller inte. Trots att fenomenet funnits länge utomlands har det ännu inte riktigt slagit här. Det är en bra möjlighet att minska kostnaderna under semestern och dessutom få ett mer personligt boende på köpet.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss