Brända mandlar och hantverksmässigt skapade julklappar - Julmarknadernas tid är här

Längtar du efter julstämning, doften av brända mandlar och att handla hantverksmässigt skapade julklappar? Nu öppnar många städer i Europa sina välkända julmarkander dit besökare återkommer år efter år. Någa exempel är Tivoli i Köpenhamn, Lübec och Berlin i Tyskland och Wien i Österrike.

Ett tips är att köpa valuta innan du reser, på många marknader är det i första hand kontanter som fungerar som betalmedel.

Tivoli i Köpenhamn

Att möta julen med julmarknaden på nöjesparken Tivoli ett måste för julfantaster och en klassisk Köpenhamnstradition. Julgranarna lyser i vackra färger, blinkande ljus lyser upp kvällen, stånden vimlar av julgodis och trädgården med härliga toner. Inte nog med det så bjuds det på åkattraktioner och underhållning både för stora och små.

Berlin, Tyskland

Det finns alltid något att uppleva i Berlin. Med en uppsjö av julmarknader erbjuder tyska huvudstaden något lite extra under månaden fram till jul. Allt från stora och traditionella till små och moderna. Här är tre stycken som erbjuder något verkligen speciellt.

Konsthantverk och läckerheter på Gendarmenmarkt/Bebelplatz

Här är gator och kvarter fyllda med marknadsstånd, där du kan köpa både hantverk och kulinariska läckerheter. Du kommer hitta traditionella tyska juldelikatesser som glühwein och Berliner Pfannkuchen. Obs! På grund av byggnadsarbeten hålls julmarknaden på närliggande Bebelplatz från 2022 till 2024.

Romantisk nordisk julstämning i Prenzlauer Berg

Mellan de gamla brygghusen i Prenzlauer Berg hittar du ett skimrande vitt nordiskt jullandskap med över 60 marknadsstånd. Julmarknaden är uppkallad efter ljusdrottningen Luci och lyser upp de historiska byggnaderna.

Marknaden är relativt liten jämfört med många av de andra julmarknaderna men är utan tvekan bland vackraste och mest romantiska platserna för att fira jul i Berlin.

Kunglig julmarknad på Charlottenburg slott

På Charlottenburg slott får du ingenting mindre än en kunglig upplevelse. Slottet utgör en vacker miljö för julmarknaden - särskilt på kvällen. Då uppträder även musiker i historiska kostymer. I vinterskogen Winterwald, kan de minsta julälskarna se fram emot att åka i en gammaldags karusell eller en tågtur.

Wien, Österrike

Inför jul förvandlas Wien till en idyllisk julstad med vackert dekorerade gator, glittrande belysning och fantastiska julmarknader.

En av de mest berömda, Christkindlmarkt am Rathausplatz, ligger i parken runt stadshuset Rathausplatz. Där fantastiska ljusinstallationerna tänds efter solen går ner. När du går runt bland de 150 bodarna fylls luften av den söta doften från pepparkakor, glögg och julmat.

Är du av den lite mer kräsna typen är en spårvagnsresa ut till kejsarfamiljens sommarpalats Schönbrunn något att rekommendera. Här, på den yttre borggården hittar du småskaliga vinproducenter, glasblåsare, finsnickare och god mat.

 

Bath, Storbritannien

Bath julmarknad sträcker sig genom hela världsarvstadens centrum från slutet av november till början av december, inklusive platser som Bath Abbey, de romerska baden och Thermae Spa. Det bjuds på magisk julstämning med över 170 marknadsstånd med allt från lokalt hantverk till brittiska sausage rolls och kryddad gin.

Tips! Om ni åker till Bath från London och är historieintressede kan ni poppa förbi Stonehenge på vägen dit.

Lübeck, Tyskland

Lübeck som ligger vid floden Trave har norra Tysklands mest välbesökta julmarknad på Rådhustorget med anor som sträcker sig 350 år tillbaka i tiden. Idag äger den även rum på gågatan Breite Straße brevid rådhustorget samt på Koberg, där ett stort pariserhjul snurrar.

Ytterligare ett evenemang är julmarknaden för konsthantverk i det medeltida Heiligen-Geist-hospitalet. I kyrkhallen och i de små hytterna finner man konsthantverkare och det doftar av granegrönt och våfflor.

Barnens favorit brukar vara Sagoskogen där man kan möta Törnrosa, Hans och Greta och alla de andra sagofigurerna.

  • Få valutan hemlevererad - Fri frakt över 5 000 SEK
  • Slipp köa till krångliga automater utomlands
  • Återväxla utan avgift