www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Sverige - Krona (SEK) den 21 jul 2014

I takt med att sidor som Airbnb och HomeAway dykt upp på senare år har det blivit väldigt populärt att välja att hyra en bostad istället för att bo på hotell. Utvecklingen har gått enormt fort och nu börjar flera myndigheter runt om i världen att klaga då de anser att Airbnb och andra aktörer kringgår rådande lagstiftning.

Varje resenär vill givetvis hitta ett så prisvärt boende som möjligt och med sidor som Airbnb och HomeAway har utbudet blivit ännu större. Det många missar är att det finns regler för såväl uthyraren som hyresgästen och på senare tid har myndigheter blivit mycket mer aktiva när det gäller uthyrning av bostäder.

I San Francisco hyrde en person en bostad mer än 30 dagar men eftersom hon förlängde uthyrningen var femte dag via Airbnb fick hon inte samma skydd som en hyresgäst normalt får när man hyr ut på ett traditionellt sätt. I samma stad blev en kille av med sin lägenhet efter att ha hyrt ut den utan tillstånd från sin hyresvärd.

Anledningen till varför myndigheterna är mer aktiva kring detta beror bland annat på att fler städer anser att de går miste om turistskatt. När du bor på ett hotell är denna skatt oftast inkluderad i priset eller så får du betala när du checkar ut. Om du istället hyr via exempelvis Airbnb går staten miste om denna inkomst.

Oavsett om du hyr ut eller hyr en bostad under semestern ska du inte avskräckas av ovanstående fall. Tänk bara på följande saker:

Uthyrare

1. Om du har en hyresrätt, kolla i ditt kontrakt eller kontakta din hyresvärd innan du lägger ut din lägenhet. Reglerna skiljer ofta sig åt och det är alltid bäst att dubbelkolla innan du gör någonting.

2. Håll reda på hur mycket pengar du tjänat på din uthyrning. Skatteverkets regler säger idag att du inte behöver betala skatt om du tjänar mindre än 40 000 kr vid uthyrning av din bostad. Läs mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

3. Kolla med ditt försäkringsbolag vart ansvaret ligger när du hyr ut din egen bostad.

4. Om du väljer att hyra ut ska du givetvis få bra betalt för det. Kolla runt bland andra lägenheter i ditt område. En lägenhet i Stockholms innerstad kan du få mer än 1000 kr/natt för medan en lägenhet utanför stan kan ge en 400 kr/natt

Hyresgäst

1. Läs igenom omdömen från andra personer om du hittat en bostad du är intresserad av att hyra. Om priset är för bra för att vara sant kan det i många fall handla om bluffmakare så undvik lägenheter helt utan omdömen från andra resenärer.

2. Kolla upp vilket ansvar du har om någonting skulle hända under tiden du hyr bostaden. Det är lätt hänt att någonting går sönder och om man har riktig otur kan inbrott ske så se till att reda ut vad som gäller.

3. Du ska alltid kolla upp vad din försäkring täcker innan du åker iväg och reser, oavsett om du bor på hotell eller i lägenhet.

4. Var inte rädd för att hyra en lägenhet eller ett rum hos någon. Det är ett perfekt sätt att lära känna resmålet bättre för ingen kan sin stad bättre än de som bor där!

Att använda sig av tjänster som Airbnb eller HomeAway är ett bra alternativ till hotell. Som uthyrare får du träffa folk från hela världen och kan hjälpa dem med att göra deras resa ännu mer minnesvärd medan du som hyresgäst får du träffa människor som har massa spännande tips på vad man ska se och göra. Dessutom tjänar bägge parter på detta då uthyraren får en extra inkomst medan hyresgästen slipper betala för dyra hotellnätter, vilket leder till att man har råd att resa mer!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss