www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Svenska kronan försvagad -så räddar du semestern

written Av Mattias Publicerat i Sverige - Krona (SEK) den 27 feb 2015

Det senaste året har den svenska kronan tappat i värde mot en rad populära semestervalutor. Men tro inte att du måste stanna hemma för det. Här är några smarta tips som hjälper dig att få koll på semesterkassan. Dessutom föreslås ett par plånboksvänliga resmål som kan rädda din vår och sommarsemester. 

 
-Starta ett "reskonto" med månadsöverföring. Delar du upp sparandet över en längre tid är det större sannolikhet att du lyckas med ditt sparmål.

-Involvera hela familjen. Ge barnen egna sparmål och en egen semesterkassa att hantera. Ökad insyn i familjeekonomin ger förståelse och ökat engagemang. Du kan få hjälp med att göra en semesterbudget här.

-Undvik småutgifter innan semestern. Strunta i att köp godis, trisslotter och take-away kaffe under en tid. Många bäckar små.

-Omförhandla dina avtal. Försäkringar, el, bredband, telefoni och krediter. Ditt hushåll svämmar över av olika avtal. Ställ olika leverantörer mot varandra. Här finns tusenlappar att spara.

-Minska dina matkostnader. Börja storhandla. Köp råvaror efter säsong. Ta med lunchlåda till jobbet.

-Sälj på blocket. Töm vinden och garaget på onödiga prylar som inte används. Bilbarnstolar, fälgar och verktyg kan ge ett fint tillskott till reskassan.

-Res när andra inte gör det. Har du möjlighet att vara flexibel kan du också få ett bättre pris på din resa. Använd olika sökmotorer för att hitta det bästa priset.

-Se upp för dolda resekostnader. Ingår bagaget på flyget? Kostar drycken till all-inclusive buffén extra? Behöver jag verkligen ett extra reseskydd? Om du gör din hemläxa slipper du kostsamma överraskningar.

-Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för ditt bank- och kreditkort. Ofta tillkommer ett valutapåslag på upp till 2 % på köp gjorda i utlandet. Välj med omsorg, det finns betalkort som inte har något valutapåslag.

-Läs på och ta rygg på lokalbefolkningen. Har du koll på prisläget i landet blir du heller inte lurad av ”turistpriser”. Ta reda på var lokalbefolkningen äter och handlar.

-Betala i lokal valuta vid kortköp. Om du väljer att betala ditt köp i SEK kan det i jämförelse bli 3-5 % dyrare.

-Välj resmål som ger valuta för pengarna. Det finns fortfarande platser där en genomsnittlig svensk resbudget står sig stark. Du måste bara känna till dem. 
Här är mina bästa budgetalternativ uppdelat efter vilken typ av resenär du är.

Soldyrkaren: Saranda, Albanien
En kort båtresa från grekiska Korfu ligger Albanien och charterorten Saranda. Samma härliga medelhavssol fast bra mycket billigare.

Weekendresenären: Warszawa, Polen
Polen är ett prisvärt resmål för svenskar och Warszawa har allt man kan önska för en lyckad weekend. Bra flygförbindelser, prisvärda hotell och ett hett utbud av restauranger och shopping.

Kulturresenären: St Petersburg, Ryssland
Rubeln har fallit kraftigt vilket öppnar upp för ett besök till St Petersburg, Rysslands port mot Europa. Besök fantastiska Eremitaget som är en av världens främsta museum med ovärderliga konstskatter.

Shoppinggalningen: Istanbul, Turkiet
Basarer, kryddmarknader och hela paletten av världskända modebutiker serverat i en kokande storstadskittel. Istanbul har allt. Vårens hetaste resmål?

Vinprovaren: Vipava Valley, Slovenien
Staden Vipava kallas ibland för Sloveniens Venedig. Som om det inte vore argument nog för att resa hit produceras dessutom välsmakande viner i regionen. Åk nu innan alla andra gör det.

Golfaren: Lissabon, Portugal
Res till Lissabon och välj mellan en uppsjö av golfklubbar utspridda på bekvämt bilavstånd från staden. Banorna håller hög klass och priserna är konkurrenskraftiga.

Matfantasten: San Sebastian, Spanien
Med fler Guide Michelin stjärnor per capita än någon annan plats i världen är det inte långt mellan gourmetmåltiderna. Visst har euron blivit dyrare men få matresmål ger dig bättre valuta för pengarna.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss