Håll datorn säker

När ekonomin blir allt mer digital är det datorn, mobilen och andra digitala enheter som behöver skyddas, snarare än plånkan. För att göra det behöver du:

  • Installera ett antivirusprogram och håll det uppdaterat
  • Installera en brandvägg
  • Uppdatera operativsystem och webbläsare när nya versioner finns tillgängliga
  • Ladda inte ner bilder, filmer, spel och program från okända webbplatser
  • Logga alltid ut när du är färdig med dina bankärenden
  • Vara extra uppmärksam på pop-up-sidor som ser konstiga ut eller om du ombeds lämna ut personlig information

Teknik som hjälper till

Digitala tjänster blir säkrare och säkrare. Det finns dessutom flera smarta tjänster kan hjälpa till att minska risker i vardagslivet. Här är några bra tips: 

Skydda dig mot id-kapning med Skatteverkets e-tjänst

På Skatteverkets hemsida kan du minska risken för ID-kapning genom att spärra obehörig adressändring. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning. Genom att låsa din adress på adressändring kan du även skydda dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post.

Skaffa en digital brevlåda

Om du ansluter dig till KIVRA digital brevlåda kommer du få digitala brev från företag och myndigheter, bland andra från UC. På så sätt får du snabbt veta om en bedragare exempelvis försöker ta lån i ditt namn. Läs mer om Kivra.

Ha alltid uppdaterad programvara

Vi utvecklar ständigt våra säkerhetslösningar. Använd bankens säkerhetslösningar och se alltid till att ha den senaste uppdateringen av exempelvis BankID.

Vad säger Polisen?

På polisens hemsida finns mer information och smarta tips. Här är några bra länkar:

Akta dig för ...

Ibland kan det vara du som är ansvarig, även om du blir lurad eller bedragen. Det är alltid bättre att vara mer noggrann än vad som behövs, än tvärtom. Här är några saker att se upp för:

Obehöriga överföringar 

Om en bedragare kommer över dina inloggningsuppgifter kan överföringar göras från ditt konto. Om du självmant lämnar ifrån dig dina inloggningsuppgifter, till exempel din bankodosa och kod, och detta missbrukas, är du ansvarig för överföringen.

Det gäller även om du blir bedragen av en vän eller familjemedlem. Tänk på att dina inloggningsuppgifter är personliga och aldrig ska lämnas ut.

Målvakt eller bulvan

Det är en brottslig handling att överföra olovligt förvärvade pengar från ett konto till ett annat. Detta kallas penningtvätt och den som agerar målvakt eller bulvan kan hållas skyldig oavsett om det utgått ekonomisk ersättning eller inte. Om du tar emot en insättning du inte känner igen, kontakta din bank. För aldrig pengar vidare.

Annonsbedrägerier

Betala aldrig i förväg om du ska handla på en annonssajt, och godta inte skärmdump som bekräftelse på betalning till dig. Även om din motpart ger ett seriöst intryck kan det vara en bedragare. Sajterna brukar ofta erbjuda säkra betalningsmetoder, använd dig av dessa.

Falska sajter

Kontrollera alltid noga att sajten du besöker ser korrekt ut. Är addressen rätt? Ser sidan ut som den brukar? Falska sajter är ofta skickligt gjorda och om du är osäker är det bäst att avstå från att göra transaktioner, uppge personlig information, lämna koder, kortnummer och dylikt.