Surfa säkert när du kopplar upp

Allt större del av våra liv sker i digitala miljöer. På samma sätt som vi behöver se upp för ficktjuvar på stan, behöver vi akta oss för digital oärlighet. Som tur är växer det också fram smarta digitala säkerhetstjänster som hjälper oss på vägen.

Håll datorn säker

När ekonomin blir allt mer digital är det datorn, mobilen och andra digitala enheter som behöver skyddas, snarare än plånkan. För att göra det behöver du:

  • Installera ett antivirusprogram och håll det uppdaterat
  • Installera en brandvägg
  • Uppdatera operativsystem och webbläsare när nya versioner finns tillgängliga
  • Ladda inte ner bilder, filmer, spel och program från okända webbplatser
  • Logga alltid ut när du är färdig med dina bankärenden
  • Vara extra uppmärksam på pop-up-sidor som ser konstiga ut eller om du ombeds lämna ut personlig information

Teknik som hjälper till

Digitala tjänster blir säkrare och säkrare. Det finns dessutom flera smarta tjänster kan hjälpa till att minska risker i vardagslivet. Här är några bra tips: 

Skydda dig mot id-kapning med Skatteverkets e-tjänst

På Skatteverkets hemsida kan du minska risken för ID-kapning genom att spärra obehörig adressändring. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning. Genom att låsa din adress på adressändring kan du även skydda dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post.

Skaffa en digital brevlåda

Om du ansluter dig till KIVRA digital brevlåda kommer du få digitala brev från företag och myndigheter, bland andra från UC. På så sätt får du snabbt veta om en bedragare exempelvis försöker ta lån i ditt namn. Läs mer om Kivra.

Ha alltid uppdaterad programvara

Vi utvecklar ständigt våra säkerhetslösningar. Använd bankens säkerhetslösningar och se alltid till att ha den senaste uppdateringen av exempelvis BankID.

Vad säger polisen?

1

Vanliga bedrägerier

Få koll på bedragarnas metoder.

2

Säkerhetstips

Bra tips och info från Polisen

3

Polisanmälan

Bra att veta om att göra en anmälan